Yayın Etiği ve İntihal Durumu


Yayınlama sürecinde, ilgili tüm tarafların (yazarlar, editörler, hakemler, yayıncılar) beklenen etik davranış standartları konusunda hemfikir olması gerekir. Dergimizin etik beyanları, Committee on Publication Ethics (COPE) Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzuna dayanmaktadır.

1. Editörün Sorumlulukları

Gönderilen yazılar, yazarların ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, din, vatandaşlık veya siyasi görüşlerinden bağımsız olarak entelektüel içeriği açısından değerlendirilir.

Gizlilik

Editörler ve herhangi bir editoryal personel, gönderilen bir yazı hakkında herhangi bir bilgiyi ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve uygun olduğu şekilde yayıncı dışında hiç kimseye açıklamamalıdır.

İfşa ve Çıkar Çatışmaları

Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazar(lar)ın açık yazılı izni olmadan editörün kendi araştırmasında kullanılmamalıdır.

Yayın Kararları

Dergiye gönderilen yazıların hangilerinin yayımlanacağına karar vermek derginin editörlerinin sorumluluğundadır. Editör, derginin Yayın Kurulu'nun politikaları tarafından yönlendirilebilir ve iftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yürürlükte olabilecek yasal gereklilikler tarafından kısıtlanabilir. Editörler, karar vermede diğer editörler veya hakemlerle görüşebilir.

2. Hakemlerinin Sorumlulukları 

Editoryal Kararlara Katkı

Akran değerlendirmesi editöre editoryal kararlar vermede yardımcı olur ve yazarla editoryal iletişim yoluyla yazara makaleyi geliştirmede yardımcı olabilir.

Çabukluk

Bir makalede rapor edilen araştırmayı gözden geçirme konusunda kendini yetersiz hisseden veya zamanında incelenmesinin imkansız olacağını bilen davetli hakemler, alternatif hakemlerle iletişime geçilebilmesi için derhal editöre haber vermelidir.

Gizlilik

İncelenmek üzere alınan tüm yazılar gizli belgeler olarak ele alınmalıdır. Baş Editör tarafından izin verilmedikçe, başkalarına gösterilmemeli veya tartışılmamalıdır.

Objektiflik Standartları

İncelemeler objektif olarak yapılmalıdır. Yazarın kişisel eleştirisi kabul edilemez. Hakemler görüşlerini uygun destekleyici argümanlarla açıkça ifade etmelidir.

Kaynakların Onaylanması

Hakemler, yazarlar tarafından atıf yapılmamış ancak aday makaleyle ilgili olduğu düşünülen yayınlanmış çalışmaları tanımlamalı ve raporunda bu konuda tavsiyeler vermelidir. Yazarların daha önce yayınlanmış herhangi bir gözlem, türetme veya argümana alıntı yapması sağlanmalıdır.  Bir hakem ayrıca, incelenmekte olan yazı ile kişisel bilgisinin olduğu herhangi bir yayınlanmış çalışma arasındaki önemli benzerlikleri veya örtüşmeleri editörün dikkatine sunmalıdır.

İfşa ve Çıkar Çatışması

Akran değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel menfaat için kullanılmamalıdır. Hakemler, yazarlardan, şirketlerden veya gönderiyle bağlantılı kurumlardan herhangi biriyle rekabetten, işbirliğinden veya diğer ilişkilerden veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışması olan makaleleri değerlendirmeyi düşünmemelidir.

3. Yazarların Sorumlulukları

Raporlama Standartları

Orijinal çalışmanın sonuçlarını bildiren yazarlar, yapılan çalışmanın doğru bir hesabını ve bunun önemine ilişkin nesnel bir tartışmayı sunmalıdır. Hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik dışı davranış teşkil eder ve kabul edilemez.

Özgünlük ve İntihal

Yazarlar, tamamen özgün bir çalışma yazdıklarından emin olmalı ve yazarlar başkalarının çalışmalarını ve/veya sözlerini kullanmışsa, bu uygun şekilde alıntılanmalı veya alıntılanmalıdır. Yazarlar ayrıca rapor edilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlara atıfta bulunmalıdır.

Çoklu, Fazlalık veya Eşzamanlı Yayınlar

Bir yazar, temelde aynı araştırmayı anlatan yazıları birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlamamalıdır. Aynı makalenin birden fazla dergiye paralel olarak gönderilmesi etik dışı yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez.

Bir Makalenin Yazarlığı

Yazarlık, rapor edilen çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Çalışmanın belirli asli yönlerine katılmış olan başka kişiler varsa, bunlar teşekkür bölümünde belirtilmelidir.

Sorumlu Yazar

Sorumlu yazar, tüm uygun ortak yazarların (yukarıdaki tanıma göre) ve uygun olmayan ortak yazarların makalenin yazar listesine dahil edilip edilmediğinden ve tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayın için sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır. 

İnsan veya Hayvan Denekler

İnsan veya hayvan denekler içeren herhangi bir çalışma, izlenen prosedürlerin standartlara uygun olup olmadığını belirtmelidir.

İfşa ve Çıkar Çatışmaları

Tüm yazarlar, makaledeki sonuçları veya yorumlarını etkileyebilecek herhangi bir finansal veya diğer önemli çıkar çatışmasını makalelerinde açıklamalıdır. Proje için tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır.

Revizyon Sürecinin Tamamlanması

Bir yazı yayımlanmak üzere kabul edildikten sonra, yani hakem tarafından önerilen düzeltmeler tamamlandıktan sonra, yazarın editör tarafından kabul edilen yazıdan sapma oluşturan değişiklikler yapmasına izin verilmeyecektir. Yayınlanmadan önce, mutfak provaları her zaman düzeltmeler için yazarlara gönderilir. Yazarlar, belirli bir zaman diliminde gönderilen çalışmayı kontrol etmekten sorumludur. Çalışmanın belirtilen aralıkta kontrol edilmemesi yayını geciktirebilir. Derginin son basım sırasındaki bazı ihmallerinden kaynaklanan hatalar veya eksiklikler daha sonraki bir sayıda yazım hatası ile düzeltilecektir. 

Yayımlanan Eserlerde Temel Hatalar

Bir yazar kendi yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık tespit ettiğinde, derhal editörleri veya yayıncıyı bilgilendirmek ve makaleyi geri çekmek veya uygun bir düzeltme yayınlamak için onlarla işbirliği yapmak yükümlülüğündedir. 

4. Yayıncının Onayı

İddia edilen veya kanıtlanmış bilimsel suistimal, hileli yayın veya intihal durumlarında, yayıncı, Baş Editörler ile yakın işbirliği içinde, durumu açıklığa kavuşturmak ve söz konusu makaleyi değiştirmek için tüm uygun önlemleri alacaktır. Bu, bir düzeltmenin derhal yayınlanmasını veya en ciddi durumlarda söz konusu çalışmanın tamamen geri çekilmesini içerir.

NOT: Derginin yayın etiği ilkelerini içeren bu bölüm Elsevier yayıncılığının ilgili internet metni kullanılarak düzenlenmiştir. https://www.elsevier.com/about/policies/publishing-ethics.